Новини

Чорно-білі крила журби

Хай стане мир міцнішим у стократ,
Хай над землею чисте небо буде…
Чорнобиль – попередження набат.
Його уроків людство не забуде.

Чорнобиль… Чорний біль нашої землі. Це слово стало символом горя і страждання, покинутих домівок і зруйнованих доль. Минуло 35 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоровʼю людей. Та скільки б не пройшло часу, це слово полумʼянітиме чорним вогнищем скорботи, яке ніколи не згасне.

Протягом тижня у Волинському ліцеї імені Нестора Літописця відбулася низка тематичних заходів. На великих перервах у вестибулі всі охочі могли переглянути відеоролики «Казка про Чорнобиль», «Як сталася аварія на ЧАЕС», «Чорнобиль. 35 років після катастрофи».

У початкових класах відбулися ранкові зустрічі «Мандрівка країною Чорнобиль», урок-реквієм «Чорнобиль. День пам’яті», година спілкування «Чорнобиль… Чорний біль нашої землі», урок мужності «По кому дзвонять Чорнобильські дзвони?», усний журнал «Іншої землі у нас не буде, нам потрібно нашу зберегти»; перегляд та обговорення фільму «Місто-привид», мультфільму «Книга-мандрівка. Україна. Чорнобиль».

Класні керівники та вихователі провели годину-спомин «Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…», історичний репортаж «Чорнобиль у серці України, а біль його по всій землі», екологічний роздум «Той квітень не забудеться ніколи», кіносеанс памʼяті «Чорнобиль… Трагедія… Наслідки…», годину спілкування «Чорнобиль – наша печаль та скорбота», виховний захід та екологічний фоточелендж «Чорно-білі крила журби».

Члени прес-центру чергового класу випустили стінгазету «Чорнобиль: чорний спомин, вічний біль».

Ліцеїсти та працівники закладу освіти долучилися до Міжнародної акції «Чорнобиль 35».

Відгомін чорнобильських дзвонів із часом не стихає. Тривогою та болем наповнені його звуки. Болем за нашу землю, тривогою за майбутнє життя. Та найгіркішими нотами звучать у ньому голоси Чорнобиля – катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської памʼяті. Ще сотні років буде тягтися чорнобильський слід крізь життя як теперішнього покоління, так і ще ненароджених людей, доля яких тепер повʼязана з наслідками аварії на ЧАЕС. Чорнобиль продемонстрував могутність і безсилля людини. Він застеріг: не упивайся своєю могутністю, людино, не жартуй із ним. Тому що ти – причина, але ти – і наслідок.

Якби не подвиг простих людей, які, ризикуючи власним життям і здоровʼям, врятували нас від поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й усього світу.

Низький уклін усім, хто боровся зі страшною бідою. Священна памʼять про ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу! ПАМʼЯТАЙМО!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button