Новини

ЗБЕРІГАЄМО ІСТОРИЧНУ ПАМ’ЯТЬ

18 березня у Волинському ліцеї імені Нестора Літописця проведено науково-практичну конференцію «Музеї військової слави у освітніх закладах, як засіб формування та збереження історичної пам’яті». Захід присвячений визволенню Кременця від нацистських загарбників 19 березня 1944 року. Учасників конференції з вітальним словом привітав директор Волинського Ліцею імені Нестора Літописця, голова Ради музею «Військової слави» Мишко В.І. та завідувач кафедри історії та методики навчання, професор Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії  Скакальська І.Б.

Історична пам’ять надає молоді інформацію про вчинки минулих поколінь. Потреба в ній особливо виникає в переломні моменти історії, коли існує загроза втрати народом  культури і мови, коли народ веде боротьбу за політичну  незалежність.

Саме про відновлення історичної пам’яті українського народу, як важливого чинника консолідації  суспільства, засобу зміцнення національної свідомості, духовної основи утвердження незалежної Української держави звучало у виступі вчителя історії ліцею Віталія Савчука.

У ході роботи конференції прозвучали виступи: «Бойовий шлях 107-ї стрілецької Кременецької ордена Суворова другого ступеня дивізії у 1941-1945 роках» (вчитель історії Плосківської гімназії Тума С.О.), «Визволення Кременця як складова Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції» (Багнюк Н., студент історичного факультету КОГПА), «Зброя та обмундирування воїна радянської армії в експозиціях музею «Військової слави» Волинського ліцею імені Нестора Літописця (Бойко О., учень Волинського ліцею імені Нестора Літописця), «Голокост на Кременеччині очима сучасників» (Стрижак  І., учениця Волинського ліцею імені Нестора Літописця), «Освіта Кременеччини періоду нацистської окупації 1941-1944 років» (Остапчук О., учениця Волинського ліцею імені Нестора Літописця).

Про роль музеїв у розвитку історичної та краєзнавчої науки зазначив у заключному слові директор Кременецького краєзнавчого музею Левчук А.В., який відзначив слушні та оригінальні думки доповідачів, їх креативність, закликав до висвітлення широкого кола питань, які і досі залишаються у площині  «terra inkognita»  та висловив сподівання щодо подальшої активізації наукових пошуків у співпраці із краєзнавчим музеєм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button