Новини

У нас в гостях художниця Ольга Зозуля

      Весна… Скільки радісних і яскравих  барв приносить нам ця чудова пора. Саме у перший  тиждень весни у читально-виставковій залі  Волинського ліцею  імені Нестора Літописця  відкрилася  персональна  виставка картин кременецької художниці – Ольги Зозулі. Під час презентації  майстриня розповіла про свої картини, історії створення деяких з них, особливості своєї роботи, про пошук натхнення для творів.

     За словами авторки, професійно малюванням вона  займається не довго – близько року, однак за короткий час було створено понад 60 полотен. «У дитинстві я мала певний хист до малювання, однак не приділяла цьому значення, професійну освіту здобула  у 2017 році у  Кременецькій педагогічній академії ім.Т.Г.Шевченка  за ініціативою та підтримкою сім’ї, а творчу діяльність розпочала у 2019 році», – розповідає Ольга про свій шлях художниці.

   Для створення своїх картин Ольга використовує мастихін – художній шпатель різних розмірів з тонкою довгастою сталевою стекою, пензлик – лише для підпису. Малювання художниця проводить зазвичай в техніці олійного живопису. Тут авторка розповідає про проблеми й труднощі  використання такої техніки й загалом олійних фарб: «Такі фарби досить затратні, важкі в використанні, довго висихають, тому зазвичай ними користуються більш професійні майстри».

    На запитання, де авторка творів  знаходить натхнення, Ольга відповідає однозначно: «Подорожі, сім’я та музика», однак виокремлює, що у подорожах не малює, лише знаходить натхнення, а працює виключно у майстерні, і, як приклад демонструє  картини «За кермом» та «Дорога додому» . «Коли їдеш у автомобілі, немає можливості зупинитися та «наетюдити», тому що я звикла малювати вдома. Якщо тебе вражає якась природа, якісь події, ти робиш фото,  а вже вдома переносиш це на полотно, таким чином передаєш свої емоції та почуття пережиті у цей момент».

  На виставці було представлено понад тридцять художніх творів , серед них декілька натюрмортів, велика частина  пейзажів  – частіше нашого рідного краю , міста Кременця, це такі полотна як  «Бона», «Світанок на Боні», «З вікна», «Зимовою вуличкою» й багато інших.  Своє захоплення краєвидами Кременця Ольга пояснює так: «Для мене важливо, щоб діти цікавилися красою рідного краю, тому своїми картинами я хочу спонукати їх до цього».

   На зауваження учнів про те, що на картинах поєднуються теплі та холодні тони, авторка  стверджує: «В основному зацікавлюють глядачів саме кольори. В першу чергу в очі кидаються їх незвичні поєднання, вони чисті та контрастні». А й справді, така особливість відрізняє твори Ольги від багатьох інших авторів і додає їм певної неповторності, індивідуальності й незвичайності, демонструє прагнення авторки до вільного вибору. Сама художниця  описує свої картини так: «Для мене головне у творчій діяльності це знання, праця, і, звісно, емоції та почуття. Я загалом досить емоційна людина і коли я щось створюю, воно завжди проходить через мій внутрішній світ, і таким чином цим світом я можу поділитися з глядачами».

   Учні  ліцею  були раді  зустрічі із творчою особистістю  надзвичайно талановитої людини, послухати про роль  мистецтва з її уст, оскільки художній стиль і вміння художниці справді вражають.  Ми  переглянути чудові, яскраві, незвичайні й неповторні картини авторки, що захоплюють  з першого погляду до глибини душі,  викликають велике бажання ще не раз зустрітися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button