Новини

Борис Патон – корифей української науки

27 листопада виповнилося 105 років від дня народження легендарного українського вченого Бориса Євгеновича Патона. Тому учні 8-А класу з класним керівником Полелюк Галиною Валеріївною помандрували сторінками усного журналу «Корифей української науки».

Борис Патон пішов з життя у 101 рік. Він був одним із найвідоміших українських науковців та найстаршим президентом державної Академії наук у світі. НАНУ він очолював 58 років поспіль. Він є автором понад 400 винаходів.

Предки Бориса Патона походять із Західної Європи і займалися кораблебудуванням. Серед прадідів Патона були генерали, контр-адмірали, прокурори, придворні радники та дипломати.

Школу Борис Патон закінчив без золотої медалі. В одному з інтерв’ю згадував, що «якось умудрився за одну чверть 9 двійок отримати», тому що закохався. А пізніше, вже в університеті, так і не отримав червоний диплом, бо не зміг скласти іспит з філософії.

Вчений – одноліток Національної академії наук України. Гетьман Павло Скоропадський заснував академію у листопаді 1918 року, тоді ж і народився Борис Євгенович. У 2018 році Патон та НАНУ святкували своє сторіччя.

Борис Патон розробив перший у світі прилад для обробки металу в умовах космосу за допомогою пучка променів. Цей винахід здатний різати, зварювати, паяти і наносити металеве покриття.

Під керівництвом науковця Інститут електрозварювання у співпраці з Інститутом хірургії і трансплантології імені Олександра Шалімова НАМН України та Центральним госпіталем СБУ створили обладнання для електрозварювання живих тканин. Для цього провели сотні експериментів, спочатку на видалених органах і на тваринах. За цей метод колектив авторів у 2004 році отримав Державну премію України в галузі науки і техніки.

Один із мостів через Дніпро у Києві названий на честь батька Бориса Патона, Євгена Оскаровича Патона. Оскільки він був проектувальником цього першого у світі суцільнозварного мосту завдовжки 1543 метри. Батько разом із синами Борисом та Володимиром першими випробовували міст, проїхавши по ньому на службовій машині.

Борис Патон ніколи не займався спортом професійно, але завжди був прихильником фізичної активності. Займався тенісом і водними лижами, плавав. Понад 20 років тому пошкодив ногу, але від руху не відмовився, оскільки вважав, що він добре знімає стрес.

У кінці заходу ліцеїсти поділилися враженнями про унікальність винаходів цієї легендарної Людини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button