Новини

«Вишиваємо Перемогу»

Щорічно у травні українці відзначають яскраве та самобутнє свято День вишиванки, присвячене нашому національному одягу. Вишиванка з’явилася багато століть тому, а кількість різних візерунків та технік шиття порахувати неможливо. Це свято люблять і діти, і дорослі, із задоволенням вбираючись у яскраві сорочки.

Цього року Всесвітній день вишиванки припав на 16 травня і пройшов під гаслом «Вишиваємо Перемогу».  Тому у ліцеїстів 5-Б класу  урок математики був присвячений цій темі. Він пройшов цікаво, пізнавально та креативно. Разом з учителькою Полелюк Галиною Валеріївною діти ознайомилися з новими фактами про головні символи вишиванок, види швів та техніки їх створення.

Розв’язуючи рівняння і задачі, п’ятикласники дізналися, що Всесвітній день вишиванки відзначається у багатьох країнах світу (приблизно у 60), що першим модником був Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом, а саме з піджаком. Першим ведучим, який з’явився  у прямому ефірі телебачення у вишиванці, став Андрій Шевченко. Він відкрив телемарафон “Ніч виборів” на “5 каналі”  у 2004 році. Згодом таку тенденцію підтримали й інші.

Здивування викликала задача про вагу найдорожчої вишитої бісером сорочки, адже в результаті діти одержали 4 кілограми.  Цікавою була інформація про майстриню народної творчості Ніну Федірко. Вона потрапила в «Книгу рекордів України» за найдовший рушник, який вишила вручну за рік. Його довжина – 7,3 метра, а ширина 68 см. Також ліцеїсти жваво підраховували витрати на матеріали для виготовлення вишиванки та прибуток від її продажу.

Всі зрозуміли, що носити вишиванку – це не лише модно, але й потужно. Ця річ може зігріти серце, надати впевненості та підтримки у будь-який момент. Це символ українського народу та його незламності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button