Новини

“Чорнобиль – скорбота пам’яті людської”

Чорнобильська атомна електростанція є символом наймаштабнішої техногенної катастрофи в історії людства.

Учні та вчителі нашого ліцею зібралися сьогодні, щоб вшанувати пам’ять про трагедію на Чорнобильскій АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року. У цей день ми пам’ятаємо про людей, які загинули внаслідок аварії: пожежників,  військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації, про тих, хто постраждав від радіації, про тих, хто був змушений залишити свої домівки і про тих, хто продовжує жити з наслідками Чорнобильської катастрофи до сьогодні. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності. 

26 квітня! У пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму. Забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо.

Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних із скорботним часом ядерного апокаліпсиса.

Як і 37 років тому, Україна та світ сьогодні знову на порозі ядерної катастрофи. Найбільша у Європі Запорізька атомна електростанція перебуває під окупацією російських військ з початку березня 2022 року.

Із шести енергоблоків останнім часом працювали лише три, і це не на повну потужність. Загарбники неодноразово відкривали вогонь із реактивних систем залпового вогню по території ЗАЕС. У результаті цього пошкоджені три із чотирьох ліній, які з’єднують Запорізьку АЕС із енергосистемою України. Якщо ж ЗАЕС втратить усі джерела електропостачання, розпочнеться плавлення ядерного палива. Як результат може статися викид радіоактивних речовин.

Якщо російські війська спровокують аварію на ЗАЕС, подальші сценарії можуть бути схожі з тими, що відбувалися на японській атомній станції Фукусіма в 2011 році. Наслідки аварії можуть бути значно гіршими, ніж після катастрофи на ЧАЕС.

Захід був корисним та пізнавальним для всіх присутніх, він дозволив учням та вчителям поглибити свої знання про наслідки ядерної катастрофи та важливість безпечної енергетики. Біль Чорнобиля в серцях залишається і нагадує нам про те, як важливо зберігати нашу планету та забезпечувати безпечність нашого майбутнього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button