Новини

Міжнародний день толерантності

16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів толерантності, яка серед іншого підтверджує, що толерантність є не поступкою, а розумінням мультикультурності нашого світу, проявом поваги та терпимості. Всі люди за своєю природою різні, але рівні в правах.

Заклик толерантності – рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. У цей день  за традицією в різних країнах світу проводяться акції, спрямовані проти екстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявів нетерпимості.

Сьогодні толерантність – яскравий показник ступеню демократичності кожної держави й одна з умов її розвитку.

До Міжнародного дня толерантності з учнями 5-Б класу була проведена виховна година «Всі ми різні, всі ми рівні». Під час заняття діти вчилися поважати чужу думку, поведінку та погляди інших, вчилися визначати риси характеру, які притаманні толерантній людині. Отримані знання ліцеїсти перевірили завдяки цікавій вікторині. Під час виконання вправи «Два яблука» вчилися говорити приємні компліменти однокласникам, а також дізналися про наслідки сприймання образливих слів.

Толерантна людина не розфарбовує світ двома кольорами – чорним і білим. Вона не акцентує увагу на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а готова вислухати та зрозуміти думки інших.

У цей день як ніколи актуальним є гасло «Усі різні ‒ усі рівні», яке вже давно стало символом толерантності та шанування різноманіття. Толерантний світ – гармонійний світ! Всі ми різні – всі ми рівні!

 Як зазначав видатний український кінематографіст і письменник Олександр Довженко: «Людина повинна бути Людиною…». Цей одночасно простий і разом з тим по-філософськи складний і наповнений змістом вислів говорить про те, що кожен з нас має замислитися над своїм ставленням до інших, вміти правильно підтримати ближнього, поважати людей в цілому, прислуховуватися до інших думок, поглядів, сприймати їх такими, якими вони є.

Здатність поводитися толерантно може стати особистісною рисою кожного з нас!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button