Новини

Мова – духовний скарб нації

А рідна мова-найсильніша зброя!
У цій війні здолає геть усіх,
Бо в нашій мові мудрість покоління,
Бо в нашій мові сила, гордість, честь…

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб спілкування, це  найнезбагненніший і найдосконаліший із феноменів людського суспільства.  Чим багатша нація духовно, тим глибша мова.

У мові ми кодуємо свою історію, набутий століттями досвід, духовну самобутність. Для кожного  вона стає ніби другою природою, що оточує й живе з ним усюди, завжди.

Шляхів до мовної досконалості безліч, але всі вони починаються з любові до рідного слова, до майстерного бажання володіти ним і відчувати  власну відповідальність за збагачення рідної мови.

21 лютого з нагоди  Дня рідної мови ліцеїсти долучилися до різноманітних заходів. Спершу п’ятикласники по-дитячому, щиро стали учасниками  відеопроєкту «Говори українською», інтерактивні перерви зі змістовним відео та музичними композиціями створювали невимушену атмосферу та емоційну наповненість цього дня, а креативна фотозона «Мова – серце народу» не залишила байдужим нікого. І навіть повітряна тривога не змогла зіпсувати задумів шанувальників рідного слова.

Приємно було споглядати учнівські знання та ерудицію під час інтерактивного квесту «Мандрівка Карпатами», де Врочинська Людмила Василівна разом із учнями 7-А класу крок за кроком збирали мовні скарби, що були надійно заховані. Цікаво та нетрадиційно поміж книг, які наповнили діалог глибоким змістом, пройшла тематична бесіда про цінність рідного слова «Із сивої глибини віків бере початок наша мова» учителя-словесника Людмили Василівни та учнів 5-А класу.

Не була осторонь і бібліотекарка школи Романюк Ірина Володимирівна, яка презентувала виставку словників української мови «Спішу у храм святого слова», провівши інформативну бесіду з учнями щодо користі цих книг, наголошуючи, що потрібно заглядати у словник, щоб опанувати словесне розмаїття. Словники – це невичерпне джерело знань, «… це пишний яр, а не сумне провалля…».

Перед учнями ж 7-Б класу постала одвічна проблема: хто розумніший, кмітливіший, толерантніший в ігровому шоу «Хто зверху?», яке провела Лілія Миколаївна. Справедливе журі побачило мовні знання учасників, уміння працювати командою та бажання перемагати.

Урок українознавста в 5-Б і 5-В класах на тему «Як український соловейко світом мандрував» допоміг критично осмислити юним ліцеїстам, що потрібно шанувати культурні надбання як свого народу, так і європейських країн.

Нехай рідне слово завжди бринить у наший серцях не з примусу, а за власним сумлінням, а яскраві спогади про сьогоднішній день залишаться в пам’яті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button