Новини

Національний тиждень читання поезії стартував у Волинському ліцеї імені Нестора Літописця

“Національний тиждень читання” – щорічна активність Українського інституту книги, яка в цьому році буде масштабована до 4 різних тематичних інформаційно-просвітницьких акцій.

Перший тиждень читання 2024 року, присвячений поезії, проходить із 16 по 24 березня. Це гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події першою. Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової “Ріки незмінно течуть додому”. Як  зазначено в презентації акції, «поняття “дім” для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна». 

У ліцеї Національний тиждень читання поезії розпочався поетичним калейдоскопом «Поезія – рідна сестра моя, Правда людська – наша мати…»  Старшокласники декламували улюблені поезії, пригадали твори лауреатів літературних премій, письменників рідного краю, вірші, що покладені на музику. У рубриці «Поезія-відкриття» читали поетичні твори про сьогодення, відвагу захисників, віру в перемогу, дізналися про сучасних авторів, які відомі в соцмережах.

У рубриці «Поезія військового» декламували зі збірки Павла Вишебаби  «Тільки не пиши мені про війну» вірші, рядки яких стали «літописом почуттів українців, поетичним голосом часу»:

        Історія в книгах довга, наживо – минає стрімко,
        Моє покоління пише сльозами й вогнем сторінку…
        Якщо, як і ми, уголос, ти весело й непохитно
        Читаєш це українською, значить ми бились гідно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button