Новини

Перше цвітіння

Найточніше, найяскравіше розкіш весни передають магнолії.

Подвір’я Волинського ліцею імені Нестора Літописця красується різнобарв’ям весняних квітів, кущів та дерев, але найбільше милує око красуня-магнолія, на цвітіння якої ми чекали аж цілих п’ять років.

Магнолія – одна з найстаріших рослин на Землі. Перші її представники з’явилися ще в епоху динозаврів. Як зазначають ботаніки-морфологи, із тих пір ця рослина майже не змінила свій вигляд і спосіб життя, до наших днів зберігся навіть давній тип будови квітки. Цікавим є той факт, що квітка магнолії на дотик є теплою. Це добре відчувається вранці, коли надворі ще прохолодно. Підтверджено, що температура всередині квітки магнолії майже на 10°С вища за температуру довкілля. Наукового пояснення цьому немає.

Із магноліями пов’язано багато переказів. Одна китайська легенда оповідає про те, що колись магнолія не квітнула, а лише стояла посеред площі та дарувала затишок усім охочим. Та ось одного разу в цю місцевість вдерлися вороги, убили селян і залишили в полоні лише сотню дівчат. Полонянок вони зв’язали під тією магнолією. Дівчата вирішили не здатися в руки загарбникам, тому і стали квітами магнолії. Вороги довго не могли здогадатися, куди ж поділися прекрасні полонянки і чому дерево враз зацвіло так розкішно.

І хоч цвіту на наших магноліях ще не багато, вони приковують погляд, є чимось по-справжньому магічним, а пахощі квітів переливаються різноманіттям нот.

Квітує подвір’я ліцею в очікуванні дитячої метушні та веселого сміху, у передчутті Перемоги, миру та добра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button