Новини

Провісник епох, геній слова і мови

Його заповіти звучать крізь віки,
У них дух непоборний, і сила, і воля.

Усе йде, усе минає… Та залишається пам’ять, добра слава про людей, що мандрують у світи в пошуках істини та правди.

Тарас Григорович Шевченко – велика та невмируща слава України, наш духовний символ, великий сучасник. У його особі людство об’єднало  свої найкращі сили й помисли. Кобзар – співець історичної слави та гіркої долі українців.
Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші серця, закликає бути чесними, милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну. Щороку приходить Кобзар до нас – і кожного разу новим, неповторним.
Послухати Шевченкове слово, яке окрилює дух, наповнює людину й націю енергією, відтворює історичні події, зібралися в актовому залі Волинського ліцею імені Нестора Літописця педагоги та учні. Літературно-мистецьке дійство «Провісник епох, геній слова і мови» розпочалося словами: «Шевченко наш.  Він для усіх століть…»       Шевченкова любов…  Шевченкова воля… Шевченкова слава… Шевченкова доля… Так у новій інтерпретації, читаючи поезію Кобзаря, Ліни Костенко та інших сучасних поетів, учні  долучили присутніх до цілющих джерел живого слова. Ведучі заходу Бондар Д. та Било В. з упевненістю зазначили, що безсмертна спадщина Тараса Григоровича – одна з найбільших вершин людського духу.

Слово істини… Слово віків… Шевченкове слово… Воно сьогодні єднає українців, робить нас мужніми та сильними. Саме з такими полум’яними пророчими рядками звернулися до глядачів учасники дійства.
До нових і нових поколінь Т. Шевченко приходить разом із усвідомленням ними дійсності. Хвилюють душу поетові твори, які покладені на музику. На святі прозвучали пісні у виконанні  ансамблю дівчат 5-6-х класів: «Зацвіла в долині червона калина», «Серце України»; Скибіцька А. та Сілка К. заспівали «Думи мої…» у сучасній інтерпретації.

Слово Тараса Шевченка пробуджує почуття національної гідності й патріотизму в душі кожного свідомого українця. Будь-який рядок із «Кобзаря» – це настанови від великого мислителя, це повчання від Батька нації, це біль та крик душі справжнього українця. Шевченкове «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!» звучало під час Революції Гідності (2013-2014 рр.) і лунає в окопах незламної України під час повномасштабної війни. Твори, написані майже півтора століття тому, і досі мають потужний вплив: надихають та обпікають. Під час Шевченківських днів дев’ятикласники мали змогу переглянути відеоролики, які облетіли весь світ: момент звільнення м. Балаклії на Харківщині від російських окупантів та білборд, на якому портрет Т.Шевченка та рядки із поезії (2022 р.), а також читання уривка із поеми «Кавказ» Сергієм Нігояном на Майдані (2013 р.).

У кабінеті української літератури було презентовано виставку дитячих малюнків за мотивами творів поета «Садок вишневий коло хати». Усі роботи унікальні, адже в кожної дитини – свій Шевченко. Учні 5-Б класу мали змогу переглянути мультфільм «Як Тарас Шевченко став зіркою» (із серії «Книга-Мандрівка»), а зі школярами 5-А класу було проведено фотоквест «Шевченко в кадрі». Віртуальна екскурсія «У цім краю земля до неба горнеться, а в росах світяться Тарасові сліди» викликала цікавість у семикласників до землі, яка дала світові  Генія.

Великий Кобзар незримо присутній у нашому житті, він ніби звертається до всіх зі своїми безсмертними думами:
                            Соборно жито засіваймо,
                            Соборно правду пожинаймо,
                            Соборно волю бережімо,
                            Соборно славу вознесімо.
                            Соборно чужого научаймось,
                            Соборно й свого не цураймось,
                            Соборно думу заспіваймо,
                            Соборно Бога в серці маймо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button