Новини

СТАРТУЙ – ГЕНЕРУЙ – РЕАЛІЗУЙ!!!

Перебої з постачанням електроенергії у зв’язку із ракетними ударами по енергетичній інфраструктурі примусили нас задуматися над пошуком альтернативних джерел енергії. Таким джерелом енергії міг стати вітрогенератор або сонячна батарея. Але для варіанту з вітрогенератором потрібен значний час, щоб збудувати генератор, лопасті, вежі. До того ж розсташування ліцею не дозволяло отримати постійний вітер. Із сонячною батареєю теж проблеми, у зв’язку із затратністю… Тому ми вирішили зробити генератор із підручних засобів… Учні, учителі та працівники нашого ліцею зібрали усе необхідне для проєкту – відпрацьований велотренажер, двигун від пральної машинки, трансформатор, лампочки, розетку та інші деталі. Із цього ми вирішили зробити генератор змінного струму, який буде приводитися в дію силою м’язів людини. У нього є свої переваги і є недоліки. Переваги в тому, що його робота не залежить від погодніх умов. Недоліки – потрібно докладати силові зусилля, щоб виробити електроенергію.

Конструкція велогенератора: велосипедна рама, обладнана ведучим шківом діаметром 32 см, яка закріплена  на прямокутній площадці, виготовленій із сталевих труб; в задній частині було закріплено двигун пральної машинки зі шківом діаметром 14 см. Завдяки різниці розмірів шківів ми отримали більшу кількість обертів на двигуні в 2,25 разів. Це означає, що при одному повному оберті педалей велотренажера проходить більше двох обертів валу двигуна. Що це нам дало? Ми отримали, не докладаючи зайвих зусиль, необхідну швидкість обертання магнітів на роторі двигуна, відносно котушок посередині, завдяки чому появилася електроенергія. Детальніше про роботу генератора. При обертанні 48 феромагнітів, які знаходяться на роторі двигуна (рухомі), навколо 48 провідників, які знаходяться на статорі (нерухомі) виробляється струм і чим більша швидкість обертів, тим більше електроенергії виробиться. Ми визначили, що для напруги 12 вольт, яка необхідна для метра світлодіодної стрічки необхідно менше одного обороту педалей за секунду.

Експеримент вдався. А що далі?.. Далі ми під’єднали трансформатор, який перетворив 12 В у 220 В. Тепер, крутячи педалі, ми змогли під’єднати розетку і навіть зарядити телефон. Залишилося лише надати йому привабливого вигляду. Усі деталі ми прикріпили, почистили від масла та іржі, покрасили. Сьогодні ми поставили нашого «Красеня» в укритті, щоб під час повітряної тривоги кожен зміг випробувати свої власні сили, зайнятися своїм здоров’ям, а також підзарядити свої гаджети. Що б не було – ми не здаємося.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button