Новини

В Новий рік із мистецькими ПЕРЕМОГАМИ!

Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім.Тараса Шевченка щорічно проводить конкурс малюнків з образотворчого мистецтва, присвячений творчості славетного земляка, художника І.Ф.Хворостецького. Учасниками були учні 9-х і 11-х класів.  Конкурс відбувся у змішаній формі (очно та дистанційно).

Іван Хворостецький – український художник і педагог, майстер ліричного пейзажу. Народився 18 квітня 1888, у с. Юридики (нині у складі м. Почаєва, Тернопільщина) у сім’ї робітника майстерні Почаївської лаври. Навчаючись у парафіяльній школі, він у 1900-ті роки проявив хист до малювання, працював у іконописних майстернях, неодноразово був запрошений як помічник для розпису церков, одночасно стажувався у професійних іконописців.

1908 – 1915 – навчався у Київському художньому училищі. 1916-го став студентом Петербурзької Академії мистецтв, але після місяця занять був мобілізований (невдовзі його звільнили від військової служби через хворобу).

Художнику була притаманна любов до рідної природи, що зумовило його захоплення пейзажем, оповитим ліричними настроями. Його твори експонувалися на різноманітних виставках з 1915 року, незмінно привертаючи увагу щирістю й задушевністю, бездоганним смаком, стриманим, але глибоким і виразним колоритом.

У 1989 році в Почаєві було відкрито Меморіальний музей художника І. Ф. Хворостецького.

Нині твори митця зберігаються в Національному художньому музеї України, Тернопільському обласному художньому музеї, у музеях Кременця, Миколаєва та інших.

Ліцеїсти нашого закладу освіти із задоволенням взяли участь у  цьому творчому змаганні і зайняли призові місця:

Диплом І ступеня –  Пелешок Сергій (11кл.), Рудик Вікторія (9кл.)
Диплом ІІ ступеня – Штурма Дарина (11кл.),  Мисник Світлана (9кл.)
Диплом ІІІ ступеня – Бодяк Андрій (11кл.),  Ковтонюк Вероніка (9кл.)

Дякуємо юним художникам за їхню творчу працю і бажаємо бути першими  не лише у мистецтві, а й  завжди перемагати протягом життя.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button