Новини

«Христос ся рождає!»

Як виник вертеп? Поява традиції припадає на ХIII століття. За однією з легенд, Франциск Асізький, один із найшанованіших в Італії святих, вирішив не тільки розказати, а й показати простим вірянам історію народження Христа. Він знайшов у своєму містечку невеликий грот і відтворив у ньому біблійний сюжет. Поставив притрушені соломою ясла, живих тварин – віслюка й вола; поклав у колиску ляльку немовляти Спасителя. У таких «декораціях» провів різдвяну службу. Людям це дуже сподобалося.

Лялькові вертепи популярні майже у всіх країнах. В Англіїї вертеп називають «Різдвяна сцена», у Німеччині – «Різдвяні ясла». На Західній Україні побутує назва «Szopka» (від німецького Schoppen – хлів або сарай). Українська назва «Вертеп» зі старослов’янського означає печера або потайне місце.

«Христос ся рождає!» Таку назву носить суспільно-значимий проєкт учнів 9-х класів Волинського ліцею імені Нестора Літописця. До його виконання  були залученні також учні 5-х класів: Тригуба Денис, Кушнір Євгенія, Місюра Владислава, Джереленко Таїсія. Технологічні операції по виготовленню шопки виконували дев’ятикласники з вчителем трудового навчання Федоринчик Р.М., а малярні роботи – п’ятикласники під керівництвом асистента вчителя Лапій І.В. Виконаною роботою всі учні залишилися задоволені.

                               Христос ся рождає! Славімо його!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button