Новини

І лине над землею Шевченкове святе слово…

Тарасове життя – символ тернистого шляху боротьби. Минають роки, століття, а гострота й сила його слова живе. Дух свободи, якої прагнув Кобзар, приходить до українців і додає впевненості у власному самоствердженні.

Із метою гідного відзначення  210-річного ювілею поета в ліцеї проведено комплекс культурно-мистецьких та просвітницьких заходів під час тижня української мови та літератури, який проходив із 04 по 08 березня.

Під час мистецького вернісажу «Віч-на-віч із Шевченком» учні 9-11 класів глибше пізнали Великого Кобзаря, оскільки геній Пророка яскраво світиться рівноцінними гранями свого таланту: поезія, проза, драматургія, живопис, музика…

Під час перегляду фільму «Кобзар на Кременеччині», що створено на кіностудії «Кремінь», пройшлися стежками, якими мандрував Шевченко в складі археографічної комісії: Кременець, Почаїв, Вишнівець.

Десятикласники переглянули фрагменти фільму О.Денисенка «Тарас. Повернення». Ліцеїсти поринули у світ думок палкого патріота, його почуттів, страждань і хвилювань в останні три місяці заслання в Новопетровському укріпленні.

Учні 8-А упродовж інтерактивної гри «Шевченко багатогранний» пригадали ключові факти з біографії митця та дізналися про малознані, але промовисті епізоди з його життя. Учні 8-Б класу переглянули біографічний калейдоскоп «Провісник долі України».

Із дев’ятикласниками проведено інтелектуально-розважальну гру «Хто? Де? Коли?». Учасники пригадали життя й творчість поета, відшукали слова у філворді, помандрували місцями, де ходив Кобзар, упізнали в рядках з емодзі давно знайомі поезії, розгадали таємниці фактів і цифр, декламували улюблені вірші. Лейтмотивом під час гри звучали слова Т.Шевченка: «І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій не забудьте…»

Цікавим, захоплюючим був фотоквест «Ми з Кобзаревого роду» для 5-6 класів. Протягом тижня школярі отримували завдання, пов’язані із постаттю поета. Учні розкрили свій творчий потенціал, продемонстрували креативність, винахідливість.

«Літературні смаколики» (відтворити за допомогою емодзі уривок із вірша письменника, розв’язати ребуси, філворди, «Шифрувальник») були вдалим доповненням до Шевченківського тижня.

Квест «Лине пісня Кобзаря» допоміг вкотре усвідомити значимість постаті  Великого Кобзаря для українського народу.

У вестибулі ліцею презентовано виставку дитячих малюнків на тему «За сонцем хмаронька пливе…» та книжковий вернісаж «Живи у віках, Шевченкова доле!», де всі охочі переглянули різні видання «Кобзаря».

У шкільній бібліотеці проведено для учнів 5 класу урок у формі літературного досьє на тему «Мій Шевченко”.

Під час читацької арт-платформи «Голос Кобзаря» учні 5-8 класів продемонстрували сценічну майстерність читання поетичних творів, призери конкурсу нагороджені грамотами та солодкими подарунками.

Фінальним акордом Шевченківського тижня стала літературно-мистецька композиція «Тарасе! Твій голос пророчий звучить крізь віки», під час якої лунало поетичне, мелодійне, актуальне слово поета.

Кожен проведений захід – квітка у вінку шани Великому Кобзареві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button