Новини

Міжнародний день числа «Пі»

Чи все у світі підпорядковано числам? Музика – це математика? Ви слухали мелодію чисел? Ви чуєте ці звуки? Саме так звучить число «пі»  за допомогою фортепіано. Музику числа “Пі” можна почути завдяки таким музикантам, як Девід Макдональд. Він записав з допомогою фортепіано, як звучить число “Пі”, якщо його взяти з точністю до 122 знаків після коми. Для цього кожному числу був даний свій порядковий номер на клавіатурі фортепіано з мінорною шкалою.

Саме такими словами розпочався усний журнал «День народження числа «пі», проведений учителем математики Берегулею О.Р. для учнів 6-В, 8-Б, 9-Б класів.

14 березня у світі щорічно відзначається одне з самих незвичайних свят – Міжнародний день числа «Пі». З ним  знайомимося, коли починаємо вивчати коло. Число «Пі» – це математична константа, яка виражає відношення довжини кола до довжини її діаметру. В цифровому вираженні “Пі” починається як 3,141592… і має нескінченну математичну тривалість.

Дату 14 березня  вибрано не випадково, адже у загальновідомій константі цифри вказують на 3 (третій місяць у році), і 14 число березня. Цікавий і той факт, що 14.03 народився відомий фізик  Альберт Ейнштейн.

У першу чергу свято придумане для того, щоб проінформувати громадськість про історичні факти даного вимірювання та внести конкретику в знання всього світу про число «Пі». Завдання: привернути увагу і до важливості питання вивчення математики, хоча б на елементарному побутовому рівні і використання математичних знань у повсякденному житті.

Традиційно цього дня випікаються торти круглої форми, а також пироги та інші кондитерські вироби. Проходять конкурси на ідеальне кругле творіння. Одним з головних критеріїв для участі є розміщення числа «Пі» у центрі свого шедевра.

Особливу шану це свято має у математиків і фізиків. У цей день вони збираються за круглими столами та проводять дискусії.

Ліцеїсти дізналися цікаві факти про використання константи у будівництві, історію винайдення, дослідження, ознайомилися з мнемонічними правилами запам’ятовування числа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button