Новини

Мова – життя духовного основа

Рідне слово… Воно бринить, хвилює душу. Українська мова – невичерпне джерело, скарбниця народного духу. Вона мелодійна, ласкава, ніжна, багата. Порадник і вчитель тим, хто любить і шанує, і суддя тих, хто її зневажає.

День української писемності та мови відзначають 9 листопада вже 23 роки поспіль. Свято засноване Президентом України Леонідом Кучмою в листопаді 1997 року. У Волинському ліцеї імені Нестора Літописця воно є традиційним, але щороку особливим.

Учні та педагоги вшанували пам’ять історика, письменника, покровителя нашого навчального закладу –  поклали  квіти до пам’ятника Нестору Літописцю, що на подвір’ї ліцею.

Учні 6-А класу переглянули відеолекторій «Батько української історії та словесності». Школярі поринули в далеке минуле, здійснили віртуальну подорож у Києво-Печерську лавру, побували в келії, де сивочолий монах, схилившись над столом, писав історію свого народу. Ліцеїсти з цікавістю перегорнули сторінки «Повісті минулих літ», у якій послідовник творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія давав мудрі настанови своїм нащадкам.

У ході мовно-літературної години «Від бересту – до «цифри» шестикласники дізналися, як люди здавна прагнули зберегти інформацію для своїх нащадків, якою  була перша книга, перші літери, перші «аркуші». Школярі із захопленням сприйняли інформацію про те,  як  наші пращури історію свого життя писали на камені, глині, бересті, потім – на пергаменті та папірусі, згодом – на папері, а ще пізніше світ завоювали машинні носії інформації: циліндри Едісона, грамофонні платівки, магнітні стрічки й диски.  Також учні мали змогу переглянути ілюстративну виставку «Еволюція книги».

Дев’ятикласники проаналізували провідний мотив «Повісті минулих літ», життєвий і творчий шлях Нестора Літописця під час круглого столу «Його ім҆я носить наш заклад».

З нагоди свята тисячі прихильників української мови щороку беруть участь у флешмобі й по всьому світу долучаються до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який започаткували 20 років тому. Найактивнішими його учасниками є школярі, студенти та педагоги, представники найрізноманітніших професій та відомі українці.

Старшокласники нашого ліцею написали радіодиктант «Виклики книжкової ери», текст якого склав  письменник та видавець Іван Малкович, читала відома акторка Римма Зюбіна.

У цей день стартував ХХІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Це ще одна сходинка до мовного єднання, якого так прагнув шанований меценат із Канади.

Учителі-словесники підготували для колег «Словничок учителя» – добірку з рубрики «Культура мовлення»: «Доброго ранку! Добрий день! Здобувати освіту. Підручники й зошити розгортаємо. Робимо позначки на берегах аркуша зошита. Чинна програма…»

Уперше в рамках Дня української писемності в закладі відбулася наукова учнівсько-студентська конференція «Несторові читання». Вона стала можлива завдяки співпраці Волинського ліцею імені Нестора Літописця та історичного факультету Кременецької гуманітарно-педагогічної академії. У ході конференції були опрацьовані сторінки з історії літописання на українських землях та Волині зокрема. Учні ліцею Кириченко Б. та Єрьомін М. представили учнівські дослідження, висвітлили новий погляд на історію Волині за Галицько-Волинським літописом та познайомили з оригінальною пам҆яткою літописного мистецтва – Острозьким літописом. Сподіваємося,  що даний захід стане традиційним.

Дорогі друзі! Маймо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми  українці! Плекаймо разом ту мову, яка дісталася нам у спадок від наших пращурів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button