Новини

Психологи радять як підтримати себе в непрості часи та зменшити власну тривожність

На жаль, у наших сьогоднішніх реаліях зберігати психічне здоров’я стає все важче. Саме зараз, як ніколи, важливо зберігати спокій. І так, це непросто. Але можливо.

Якщо накриває тривога:

  1. Тепло одягнутися по можливості.
  2. Стати або сісти так, щоб відчувати максимальну опору – під ногами, під спиною.
  3. Налаштувати дихання. Вдих на 4 рахунки, затримка дихання на 4 рахунки, видих на 4 рахунки, затримка дихання на 4 рахунки.

Важливо не вдихати занадто глибоко – гіпервентиляція то супутник тривоги.

  1. Коли налаштується дихання – огляніться і знайдіть навколо себе 5 предметів білого кольору. Відчуйте і назвіть чотири своїх тілесних відчуття. Прислухайтесь і спробуйте ідентифікувати 3 звуки навколо. Спробуйте відчути 2 запахи. І спробуйте відчути один якийсь смак.
  2. Випийте теплої, можливо підсолодженої води.

Щоб не допускати підвищення тривоги – дотримуйтесь інформаційної гігієни. Якщо потребуєте інформації – отримуйте її у вигляді тексту та фактів. Телебачення та радіоефіри, де люди крім фактів, діляться своїм емоційним станом через інтонації, міміку, жести буде піднімати тривогу.

Не поширюйте чутки – в ситуації нестабільності може виникати потреба поширювати інформацію, ділитись нею. Якщо відчуваєте в собі потребу – поширюйте офіційні повідомлення.

Поговоріть зі своїми близькими – якщо маєте змогу, обійміть їх. Обійми створюють почуття спокою і захищеності.

Створіть собі план дій на найближчій час. Напишіть його на папері. Таким чином ви включите дрібну моторику і префронтальну кору. Це саме по собі знизить накал емоцій.

За кожної можливості створюйте собі затишні і безпечні місця – загорнутись у плед зараз гарна ідея.

Зберігаймо максимально можливий спокій і віримо у краще.

Все буде Україна!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button