Новини

Вирощуємо задля Перемоги


Колектив Волинського ліцею імені Нестора Літописця долучився до Всеукраїнської ініціативи «Сади Перемоги» (Городні війська України), яка стартувала за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України та Міністерства аграрної політики та продовольства України спільно з проєктом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe). Даний проєкт спрямований на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування всіх ресурсів для вирощування харчових продуктів задля недопущення продовольчої кризи в Україні. “Сади Перемоги” — випробувана  ідея. Такі овочеві, фруктові та трав’яні сади висаджували в приватних помешканнях і громадських парках у США, Великій Британії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн. Вони допомогли вистояти країнам у найскрутніші часи. Основним завданням проєкту є забезпечення продовольством не лише власних потреб, а й підтримка українців на тимчасово окупованих територіях, внутрішньо переміщених осіб та всіх, хто на передовій.
Справжні випробування для українців принесла дата 24 лютого 2022 року, війна змусила багатьох людей залишити домівки й шукати прихисток в інших, більш безпечних місцях. А поряд з цим з’явилися нові потреби: одяг, харчування, гігієна. У гуртожитку Волинського ліцею імені Нестора Літописця знайшли прихисток понад 230 вимушено переміщених українців з територій, де відбуваються бойові дії. Так , як наш заклад освіти має багаторічний досвід ведення навчально – виробничого підсобного господарства, ми також змогли забезпечити даних осіб продуктами харчування. На території ліцею відведені ділянки для вирощування овочевих культур, ростуть фруктовий сад, малинник, грядки полуниць.
Підтримуючи Всеукраїнську ініціативу «Сади Перемоги», залучили додатково ще земельні ділянки під вирощування овочевих культур. Посадили огірки, квасолю , капусту, буряк, картоплю, пряні трави та салати . Протягом весни – літа доглядали, проводили обробіток від шкідників. Зараз розпочинаємо збирати перші врожаї . Радує цьогоріч плодами і наш сад. Уже достигають перші сливи, абрикоси, малина…
У рамках проєкту « Сади Перемоги» долучались до роботи не тільки працівники та учні ліцею, а й усі бажаючі, що проживають у нашому закладі освіти і встигли стати частиною нашої шкільної родини. Особливою є участь внутрішньо переміщених школярів. Діти отримують задоволення, коли бачать результати своєї роботи. Хтось із школярів буде їсти вирощені овочі та фрукти на присадибній ділянці ліцею вже восени у їдальні нашого закладу, а хтось повернеться додому і завжди пам’ятатиме про літо на Кременеччині.
Реалізація Всеукраїнської ініціативи «Сади Перемоги» не тільки стане гідною відповіддю окупантам на загрозу голоду, а й забезпечить надійний тил для наших захисників.
Віримо, що спільними зусиллями, єдністю та підтримкою один одного ми наближаємо нашу Перемогу.
Разом ми сила! Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button