Новини

Серце нації б’ється в слові

Мова – це доля нашого народу,
і вона залежить від того,
як ревно ми всі плекатимемо її.

Олесь Гончар

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен у першу чергу створити у своїй душі світлицю, у якій зберігається найкоштовніший скарб – мова.

Для українці рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, духовну самобутність.

Міжнародний день рідної мови у Волинському ліцеї імені Нестора Літописця пройшов під гаслом «Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська». Учні поринули у світ краси та принад рідної української мови. Конкурси, мовні ігри й турніри спонукали школярів до творчості й пізнання, сприяли розвитку креативності.

Мовленнєвий конструктор «Говоріть! Хай у розмові слова веселяться!» зацікавив п’ятикласників, спонукав до творчості.

Для учнів 6-х класів з метою виховання любові до рідної мови, почуття колективізму проведено інтелектуальну гру «Найрозумніший». Міцні знання, логічне мислення, словниковий запас продемонстрували діти з вивчених тем «Іменник» та «Прикметник».

У 7-А класі проведено урок поетичного слова «Барви рідної мови». Школярі виразно декламували вірші, пробуджуючи в слухачів патріотичні мотиви: любов до рідної мови, землі, України.

Під час квізу «Як добре ви знаєте українську мову?» учні 7-Б класу показали високий рівень знань рідної мови.

Годину філологічних знань «Спочатку було слово…» проведено з восьмикласниками. Учні довели, що варто дбати про чистоту та красу рідної мови, пам’ятати про її вишуканість, гармонійність та милозвучність.

На високому науковому, емоційному рівні пройшов турнір знавців української мови для ліцеїстів 9-А класу. Мета даного заходу: формувати особистість школярів, здатних гідно передати нащадкам духовні надбання свого народу.

Учні 9-Б класу переглянули експрес-уроки української мови, під час яких О.Авраменко в доступній формі навчає норм сучасної української мови, з’ясовує всі нюанси тих чи інших виразів.

Відеопрезентацію «Краща мова єднання – українська» переглянули ліцеїсти 10-А класу, обмінялися думками про цікаві факти щодо рідної мови. Під час мовознавчого турніру «Рідна мова єднає» учні 10-Б класу довели, що «солов’їна» – це неоціненний скарб, який потрібно берегти, плекати, дбати про  чистоту.

Випускники ліцею взяли участь у філологічних дебатах «Мова – це доля народу. Є мова – є Україна», кожен поділився власним баченням даної теми.

Рідною мовою говорить серце й душа України. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо в душі любов до української мови!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button